Julianastraat 51, Paramaribo +597 473238 info@notariaatmannes.sr
Social

Maatschap en Vennootschap Onder Firma

Bij de maatschap (Mts) of de vennootschap onder firma (hierna te noemen VOF) is er een zakelijke samenwerking tussen 2 of meer ondernemers. Elke ondernemer heeft daarbij een aandeel in de bezittingen en schulden van de onderneming. De ondernemers zijn dus tevens de eigenaren van de onderneming, ieder voor hun deel. De ondernemers bepalen wat er gebeurt en dragen het risico.

Bij de:

  • maatschap zijn de ondernemers ieder voor hun deel aansprakelijk;
  • VOF zijn alle ondernemers hoofdelijk (dus ieder ten volle!) aansprakelijk. Omdat het privévermogen en het zakelijke vermogen uiteindelijk niet gescheiden zijn,
    betekent het “faillissement van de Mts of VOF” direct ook faillissement van de ondernemers die hiervoor aansprakelijk waren. De partner van de ondernemer kan tevens aansprakelijk zijn afhankelijk van de relatievorm (huwelijk of samenwonen) en de met de partner gemaakte afspraken (huwelijkse voorwaarden, samenlevingscontract of het ontbreken daarvan).

Maatschap of vennootschap?

De ondernemers die een samenwerkingsverband aangaan en daarbij willen kiezen voor de maatschap of de VOF hebben uiteraard die keuze, maar kunnen in beginsel niet kiezen tussen de maatschap of de VOF.

De maatschap is per definitie bedoeld voor beroepsuitoefening (denk aan zelfstandige beroepen als notarissen, advocaten, artsen, accountants, adviseurs etc.), terwijl de VOF bedoeld is voor bedrijfsuitoefening (schildersbedrijf, de carwash, aannemingsbedrijf). Het ligt dus aan het type onderneming of er sprake kan zijn van een maatschap of VOF.

Oprichting

Een maatschap of VOF kan zonder formaliteiten worden gestart. Wel dienen de ondernemers zich samen in het Openbaar Handelsregister (beheerd door de Kamer van Koophandel en Fabrieken) in te schrijven. Omdat er sprake is van een samenwerkingsverband, is het echter wel essentieel om onderlinge afspraken vast te leggen in een maatschapsovereenkomst of VOF-akte, denk aan het regelen van situaties als plotseling uittreden van één van de ondernemers of wie welke beslissingen mag nemen en of daarover vooraf overleg met de andere ondernemers nodig is. Uiteraard is het ook verstandig om een accountant of andere deskundige in te schakelen voor het voeren van de benodigde administratie en de fiscale begeleiding.

Bij de start van een Mts of VOF is er geen wettelijk minimum startkapitaal vereist. Veelal zal er uiteraard wel (start)kapitaal nodig zijn om de activiteiten op te starten.

Aandachtspunten

Omdat de onderneming gebonden is aan de persoon van de ondernemer kan het overlijden van de ondernemer of bijvoorbeeld diens disfunctioneren (denk aan een ongeluk, coma, dementie etc.) het einde van de onderneming betekenen. Het is dan ook van belang om uit voorzorg voor dit soort situaties het nodige te regelen. Hierbij kan gedacht worden aan een goed testament (bijvoorbeeld om de bedrijfsopvolging bij overlijden te regelen).

Wilt u meer weten? Wij praten graag verder! Contact ons
Blijf op de hoogte via onze Nieuwsbrief! Abonneren

Geef U op voor het ontvangen van onze nieuwsbrief zodat we U regelmatig op de hoogte kunnen houden van de laatste nieuwstjes en tips.

OK