Julianastraat 51, Paramaribo +597 473238 info@notariaatmannes.sr
Social

Trouwen en Samenwonen

Als u gaat trouwen of samenwonen is het raadzaam stil te staan bij de vermogensrechtelijke gevolgen die daarmee gepaard gaan. Onder het motto “voorkomen is beter dan genezen” en een goede regeling kunt u de kans tot grote ergernis en verslagenheid aanzienlijk verkleinen of zelfs voorkomen door u tijdig juridisch te doen adviseren door een notaris omtrent uw huidige en toekomstige vermogensrechtelijke positie van uw huwelijkse of niet-huwelijkse samenleving.

Trouwen / Huwelijk

Het huwelijk is voor velen een bijzondere aangelegenheid, een tijd van een serieuze verbintenis, warm gevoel en feestelijkheid. De voorbereidingen voor de perfecte dag behoeven oog voor detail en vakkundige planning. Helaas reikt de planning voor sommigen niet veel verder dan de feestelijke dag.

Volgens de Surinaamse wetgeving wordt een huwelijk gesloten tussen één man en één vrouw (monogamie). Voor andere vormen (kerkelijk huwelijk, homo huwelijk, polygaam huwelijk) is in de visie van de Surinaamse wetgever geen plaats. Een huwelijk is slechts een huwelijk wanneer aan de vereisten van titel 4 van boek 1 Surinaams Burgerlijk Wetboek  is voldaan.

Enkele hoedanigheden en voorwaarden die vereist zijn voor het aangaan van een huwelijk zijn:

  1. Ten tijde van het aangaan van het huwelijk mogen de aanstaande echtgenoten niet reeds gehuwd zijn (bigamie);
  2. de man moet tenminste 17 jaar zijn en de vrouw 15 jaar;
  3. de vrije toestemming van de aanstaande echtgenoten is vereist;
  4. tussen personen wiens huwelijk is ontbonden kan er geen nieuw huwelijk worden aangegaan dan nadat 1 jaar is verstreken;
  5. de vrouw wiens huwelijk door de dood is ontbonden mag niet binnen 306 dagen daarna een nieuw huwelijk aangaan.

Samenwonen

Het concubinaat, het ongehuwd samenwonen, is zowel in Suriname als in Nederland een heel gebruikelijk verschijnsel en heeft minder verstrekkende gevolgen dan trouwen. Terwijl het sluiten van een huwelijk direct juridische gevolgen heeft, is samenwonen niet aan specifieke juridische regels gebonden. Er ontstaan voor de samenwoners (in Suriname ook wel concubine en concubaan genoemd) niet direct rechten en verplichtingen tegenover de partner en/of derden.

Toch kan het nuttig zijn bepaalde rechten en verplichtingen op papier te zetten. Dit doet u bij de notaris, door middel van een samenlevingsovereenkomst.

Meer informatie

Kies voor meer informatie een van de onderstaande links:

Wilt u meer weten? Wij praten graag verder! Contact ons
Blijf op de hoogte via onze Nieuwsbrief! Abonneren

Geef U op voor het ontvangen van onze nieuwsbrief zodat we U regelmatig op de hoogte kunnen houden van de laatste nieuwstjes en tips.

OK