Julianastraat 51, Paramaribo +597 473238 info@notariaatmannes.sr
Social

Koopovereenkomst

Er komt veel kijken bij de verkoop of koop van een woning of zakenpand. Het is veelal een belangrijke stap in een leven. Daarom is het zowel voor de koper als voor de verkoper belangrijk dat er een koopovereenkomst wordt opgesteld. De koopovereenkomst is een document waarin de koper en de verkoper de afspraken die ze gemaakt hebben met betrekking tot de verkoop en koop van een bijvoorbeeld een woning of perceel schriftelijk vastleggen. In de volksmond wordt de koopovereenkomst ook wel “voorlopige koopakte” genoemd.

Maar let op! Er is maar weinig “voorlopigs” aan. De “voorlopige koopakte” is bindend. Zodra zowel de koper als de verkoper getekend hebben, is de koopovereenkomst geldig. Het woord voorlopig duidt er alleen op dat, om juridisch eigenaar te worden van een woning, er nog meer moet gebeuren om de transactie te voltooien.

Opstellen van de koopovereenkomst

De koper en verkoper kunnen in deze fase worden begeleid door een notaris en deze zal zorgdragen voor het opstellen van een (voorlopige) koopovereenkomst. De notaris is in deze de aangewezen persoon die alle aspecten kent van de aan- en verkoop van uw woning of zakenpand en u beschermt tegen mogelijke juridische problemen achteraf. Het vastleggen van de afspraken van partijen in een koopovereenkomst is echter geen vereiste. De notaris kan ook meteen de akte van levering opmaken.

De koopovereenkomst wordt in Suriname veelal opgemaakt bij:

  • aan- en verkoop op afbetaling (betaling van de koopsom in termijnen) of
  • bij aan- en verkoop van domeingronden in Suriname (recht van grondhuur, recht van erfpacht) waarbij toestemming is vereist van de minister in Suriname van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer vóórdat tot een juridische levering (overdracht) kan worden overgegaan.

Controleren van de bestaande koopovereenkomst

Als u zeker wilt weten of de koopovereenkomst die u ter ondertekening heeft ontvangen aan al uw juridische eisen voldoet, kunt u contact opnemen met uw notaris.

MI Gliskantoor

Het nemen van inzage in de openbare registers op het MI Gliskantoor (voorheen geheten hypotheekkantoor) met betrekking tot het onroerend goed, gezien het voormelde van groot belang.

Op het gliskantoor bevinden zich alle registers omtrent de rechten van (rechts-)personen met betrekking tot onroerend goed, zowel van eigendomsrechten als van zakelijke rechten (erfpacht, recht van grondhuur, hypotheekrecht, recht van vruchtgebruik).

De notaris belast met de afwikkeling van de verkoop en koop zal zorgdragen voor het nemen van inzage in de openbare registers en nagaan als de verkoper werkelijk bevoegd is om het Onroerendgoed te verkopen en of het Onroerendgoed bezwaard is met hypotheken, beslagen of andere zakelijke rechten.

Domeingronden

Grondhuur en Erfpacht

Dit zijn benamingen voor zakelijke rechten die een ingezetene van Suriname kan verkrijgen op Domeingrond. Erfpacht is de oude benaming en is vanaf 1982 bij wet vervangen door grondhuur. Inhoudelijk hebben deze zakelijke rechten min of meer dezelfde strekking.

Het kenmerkende van de domeingronden is  dat het recht tot verkrijging van  domeingrond slechts toe komt aan:

  1. Natuurlijke personen: Surinamers, die in Suriname woonachtig zijn;
  2. Rechtspersonen (bijvoorbeeld de N.V./ de stichting etc.) mits deze naar Surinaams recht zijn opgericht en gevestigd zijn in Suriname.

Voor elke overdracht van deze grondhuur- en erfpachtspercelen is er toestemming van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening-, Grond- en Bosbeheer vereist. De aanvraag van deze toestemming loopt veelal via het notariaat.

Wilt u meer weten? Wij praten graag verder! Contact ons
Blijf op de hoogte via onze Nieuwsbrief! Abonneren

Geef U op voor het ontvangen van onze nieuwsbrief zodat we U regelmatig op de hoogte kunnen houden van de laatste nieuwstjes en tips.

OK