Julianastraat 51, Paramaribo +597 473238 info@notariaatmannes.sr
Social

Voogdij Testament

Voogdij van Rechtswege

Zijn de kinderen nog minderjarig, dan zal de langstlevende van het echtpaar van rechtswege met de voogdij belast worden over deze kinderen, maar wat gebeurd er nu als beide ouders komen te overlijden met achterlating van minderjarige kinderen?

De wet geeft aan iedere ouder die de ouderlijke macht of de voogdij uitoefent over zijn kind de bevoegdheid om bij testament zelf in de voogdij van zijn minderjarig kind te voorzien. Doet hij dit niet, dan zal de Rechter een voogd benoemen, waartoe hij veelal zowel familieleden van vaderszijde als van moederszijde zal horen.
Er kan een getouwtrek tussen de beide familieleden om het kind ontstaan, hetgeen mogelijk voorkomen kan worden door zelf een voogd te benoemen in het testament. De ouder is dan ook zeker van dat zijn kinderen worden toevertrouwd aan degene die het meest geschikt daartoe acht.
Volgens ons thans geldend Burgerlijk Wetboek (art.383 BW) is in iedere voogdij slechts één (1) voogd en één (1) toeziende voogd.

Voogd

De voogd is de belangrijke figuur, de wettelijk vertegenwoordiger van het kind, die beslist over zijn wel en wee, ingeval de ouder een bepaald persoon wel geschikt acht om te beslissen over de opvoeding van het kind, maar niet geschikt het financieel beheer uit te oefenen over het vermogen, dan kan hij naast de voogd nog een bewindvoerder benoemen, die hij belast met het beheer van het vermogen van het kind.

Toeziend Voogd

Een toeziende voogd wordt te allen tijde benoemd door de Rechter, maar veelal wordt er bij de testamentaire voogdijbenoeming tevens een “verzoek” gedaan aan de Rechter om een bepaalde persoon tot toeziende voogd te noemen. “Verzoek” aangezien enkel de voogdij en niet de toeziende voogdij wettelijk bij testament geregeld kan worden. Een voogdijbenoeming wordt vaak gecombineerd met een langstlevende testament.

Zoals vermeld geeft de wet aan ouders die belast zijn met de ouderlijke macht of de voogdij de bevoegdheid om bij testament of notariële akte een voogd te benoemen (art.406 BW).

Wilt u meer weten? Wij praten graag verder! Contact ons
Blijf op de hoogte via onze Nieuwsbrief! Abonneren

Geef U op voor het ontvangen van onze nieuwsbrief zodat we U regelmatig op de hoogte kunnen houden van de laatste nieuwstjes en tips.

OK